9.10 Savunma


9 Yer Oyunu

9.10 Savunma  

Bazen en iyi savunma hücumdur.
Açılış kağıdı  savunma açısından önem taşır.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 


 

 

ıyi bir savunma yapabilmek için rakiplerinizin deklarasyonlarını çok iyi takip etmiş olmanız gerekir.  

Bazen en iyi savunma taaruzdur: Rakiplerinizin uzun rengi varsa, kozları temizledikten sonra, kaybedeceği kağıtları bu uzun renkle kaçmaya çalışacaktır. Eğer böyle bir durum sezmişseniz koz açılmayın. Daha açılışta taaruza geçerek, rakiplerinizin kaybetmeye mahkum kağıtlarını -kaçmasına fırsat vermeden- toplayın. Kısaca, rakiplerinizde uzun kağıtlar olduğuna karar vermişseniz agresive bir açılış yapın.

Bazen de tam siper yatmanız gerekebilir. Elinizde löve yapma olasılığı bulunmayan bir renkten bir kağıt açılarak, yeri görüp rakibinizin kuvveti hakkında bilgi edindikten sonra, taaruza geçmeniz gerekebilir. Kısaca, rakiplerinizin dengeli elleri olduğuna karar vermişseniz pasif bir açılış yapın. Açılış kağıdınızı seçerken kontratın kozlu mu yoksa kozsuz mu oynandığı önem taşır. Genel açılış kuralları şunlardır:

a)Ortağın renginden açılın.
b)Konuşulmamış bir renkten açılış yapılmalıdır.
c)Bütün renkler konuşulmuşsa, yerin söylemiş olduğu 2. renkten açılış yapılmalıdır.
d)Bitişik onörlerin en büyüğünü açılın.
e)Eğer Rua yoksa, As'la başlayan sekanslardan açılış yapmayın.
f)deklaranın ilk rengini açılmayın.

Renk Kontratlarına Karşı Savunma:

Açılışı (Atak) yapacaksanız, öncelikle ortağınızın deklare ettiği renk varsa o renkten bir kağıtla açılış yapmanız gerekir. Rakiplerinizin oyununu bozmak, koz çakarak löve yapmasını engellemek için koz açılışı yapabilirsiniz. Ama elinizdeki koz singlton ise koz açılmayınız. Çünkü, ortağınızda koz uzun olabilir. Singlton kozunuzla yaptığınız açılış, ortağınızın kozunun da azalmasına yol açacaktır.
Deklaran arttırmada elinin dengesiz olduğunu (örneğin, sanzatuyu reddederek) belirtmişse, koz açılmakla rakiplerinizin yerden çakarak löve kazanmasını engellemiş olursunuz.
Daha sonra çakma umuduyla singlton veya dablton renginizden açılış yapacaksanız, kozlarınız küçük olmalıdır. Löve kazanması muhtemel bir koz dağılımınız varsa bunları çakacağım diye harcamanız doğru olmaz.

Dablton bir renkten büyüğünü açılınız. Örnek:
9 6, J 7.
çatallı dablton (AQ, Q 10) renkten açılmayınız.
Üç kağıtlı renkten (ilk iki kağıdın bitişik onör olmaması şartyla) en küçüğünü açılınız. Örnek:
9 6 4, Q 7 4, fakat Q J 7. 

Renk Kontratlarına Karşı Savunma:

Eğer rakipleriniz renk göstermeden, doğrudan doğruya sanzatu kontratı yapmışlarsa, aşağıdaki kurala göre hareket etmeniz gerekir:
Sanzatu kontratlarında, elinizdeki en uzun rengin  en yüksek kağıdından itibaren 4. kağıdıyla açılış yapın. Yandaki örnekte olduğu gibi, rakipleriniz sanzatu kontratı yapmışlarsa ve en uzun renginiz trefl ise, açılışınız 7 olmalıdır.
Yine sanzatu kontratlarında majör renkle açılış yapabilirsiniz. Çünkü rakiplerde uzun majör olsaydı, sanzatu yerine, majör kontratı yaparlardı.

En rahat açılışı AKQ, KQJ veya QJ10 gibi ardışık onörlerle yapabilirsiniz.

Dablton bir renkten büyüğünü açılınız. Örnek: 9 6, J 7.
çatallı dablton (AQ, Q 10) renkten açılmayınız.
Üç kağıtlı renkten (ilk iki kağıdın bitişik onör olmaması şartyla) en küçüğünü açılınız. Örnek:
9 6 4, Q 7 4, fakat Q J 7.  

Bol şanslar..

Copyright © 2001 --YAlçın Pekiner